Nyheter
Kontakt
Gallerier
Tips & trix
 

Berg - Täcka ytan

OBS – Innan du påbörjar det här steget är det väldigt viktigt att du NOGA dammsuger bort alla spår av frigolit - Både arbetsytor, verktyg, golv och kläder. Själva berget ska självklart dammsugas noggrannast av allt. Lösa cellplastkorn kommer annars garanterat leta sig in i din ytstruktur och förstöra utseendet.

Det vi ska täcka berget med är en blandning av färg, trälim och trädamm och det blandas till så här. Bestäm först i vilken färgton berget ska vara. Berg är sällan bara svartvita, utan har stänk av blå, röd eller någon annan ton. Om du till exempel vill att ditt berg ska gå i blåton så blandar du till en mörkgrå färg av svart och vitt, och slänger sedan i ett stänk blått. Mängden färg du blandar till bör räcka för att täcka hela berget i ett svep.

spatel När du fått fram en färg som passar häller du på trälim – lika mycket lim som du har färg. Rör om. Färgen kommer här att börja se väldigt mjölkaktig ut, men det är ingen fara. Det vita försvinner då limmet torkat och blir transparent.

Ta en näve i taget med trädamm och rör ner i limfärgen. Arbeta med en träpinne eller spackelspatel och jobba bort alla klumpar. Konsistenser du är ute efter ska vara ungefär som havregrynsgröt. Är det för lite trädamm så rinner smeten av bergsytorna, och är det för mycket så blir det inte klibbigt nog för att fastna. Råkar man ta i för mycket damm är det bara att späda på med lite mer trälim eller rentav vatten.

Då man lägger på smeten är det bästa att ha både en spackelspatel och en grov bred pensel - en i varje hand. Ta en slev smet med spackelspateln och dra på grovt. Bred sedan ut smeten med penseln och använd toppen på den för att rugga upp struktur.
Lagret man lägger bör vara 1-5mm tjockt. Tunnare än så gör att frigolitens underliggande former "känns" i helheten, och tjockare än så gör att det ta evigheter att torka. Med lagom tjocklek tar det ca ett dygn innan allt är torrt, och då är det dessutom förbannat hållbart.
Ibland kan man i efterhand behöva gå över den spacklade ytan med ett sandpapper eller fil.

De spackelspatlar man kan få tag på i byggvaruhandeln är sällan smidiga nog för något annat än de största ytorna på berget. Vill du vara säker på att komma åt överallt ska du skaffa en färgspatel för olje- och akrylmålning i en konstnärsbutik.


<--- Föregående Kapitel     Nästa Kapitel --->


© Rickard Bristle 2009. All rights reserved