Nyheter
Kontakt
Gallerier
Tips & trix
 

Berg - Foga ihop cellplasten      

frigolit

Börja med att forma terrängen grovt. Ett toppigt berg formas enklast genom att såga ut tårtskivor som läggs på varandra (överst på bilden). En låg bergskedja görs bättre genom att man karvar ut hela horisonten på bredden (underst på bilden). Börja inte foga ihop något förrän du har karvat till alla bitar och lagt ut dem. Ta då ett par steg bakåt och kolla in hur det ser ut från lite håll. Den idén man hade från början kanske inte ser bra ut i verkligheten och då är det bra att kunna flytta om lite.

Raka bitar gör man enklast genom att snitta djupt med en kniv och sedan bryta skivan över en bordskant. Runda former är enklare att såga fram. Då allting ligger där det ska tar man tuschpennan och ritar runtom alla plattor på den som ligger undertill. Annars är det omöjligt att komma ihåg vilken platta som låg vart.

Bästa metoden att foga två platta ytor cellplast är med polyuretanlim som härdar genom kontakt med luftfuktighet. Men i och med att man kapslar in limmet mellan två isolerande cellplastskivor så kommer luften inte åt att härda limmet. Istället duschar man limmet lätt med vatten från en blomsterspruta innan man pressar ihop plattorna.
Bäst resultat på limfogen får du om du lägger en tyngd ovanpå och låter allt härda i åtminstone 20 minuter. En annan metod är att köra igenom grillpinnar diagonalt genom frigoliten. Det hindrar dem från att glida omkring. (se bild)

GrillpinnarDen här metoden använder man också om man vill foga ihop plattor med hjälp av fogskum. Sätt på dig en hel- eller halvmask och ett par engångshandskar och spraya lite grand fogskum på ena sidan som ska fogas. Duscha lätt med vatten och smeta sedan ut fogskummet genom att gnugga båda bitarna som ska limmas mot varandra. Fördelen med fogskum är att det sväller upp (sväller upp MYCKET till och med). Om man har ojämna ytor som ska fogas, eller behöver fylla ut mellanrum och skarvar så fungerar fogskum också perfekt.

Limmar man med fogskum så måste man använda sig av grillpinnarna. Annars expanderar skummet och flyttar hela den övre plattan. Med grillpinnarna så expanderar det istället ut mellan plattorna och fyller ut ”trappsteget”.

<--- Föregående Kapitel     Nästa Kapitel --->

© Rickard Bristle 2009. All rights reserved