Nyheter
Kontakt
Gallerier
Tips & trix
 

Berg - Forma grunden

formaNästa fas är att är att snygga till formerna. Här är en filékniv eller brytbladskniv det första verktyget. Karva av ”platåerna” på dina berg och jämna till dem grovt. Det måste inte bli perfekt med en gång, utan sikta på något som ser ut som på bild 1 här intill. När du fått bort de grövsta kanterna så är stålborsten nästa verktyg. Borsta med den i stora drag över bergsytan så får du bort även de sista ojämnheterna (som på bild 2). En grov rasp fungerar också, på de ställen där borsten är för klumpig. Ett tips är att kicka igång dammsugaren INNAN du börja slipa på frigoliten med stålborste. Dammsug bort frigoliten allt eftersom, så slipper ditt hem se ut som en nyskakad snöglob.

Det är inte ovanligt att man får lite glapp i kurvorna här och där, men det går att fixa. Är det mindre glapp kan man strunta i dem helt och hållet och bara spackla över, men större hålrum kräver fogskum.

Sätt på dig andningsmasken igen och lägg en sträng fogskum i hålrummet så det ser ut som bild 3. Är det ett djupt hål eller skarv kan det vara bra att duscha ner med blomsterspruta innan så att skummet garanterat härdar. Passa på att göra alla sådana här utfyllnader på en och samma gång så sparar du tid, eftersom du inte bör pillra omkring med berget medan fogskum stelnar. Ge skummet åtminstone två timmar att stelna, och karva sedan av överflödet, så kommer det se ut som på bild 4.

<--- Föregående Kapitel     Nästa Kapitel --->

© Rickard Bristle 2009. All rights reserved