Nyheter
Kontakt
Gallerier
Tips & trix
 

Flockingmaskin


(obs: alla bilder är klickbara för förstoring)

En ”flockad” yta är en yta som är täckt av upprätt stående fibrer. Lite som plyschtyg eller en del leksaker som gosiga nallar. Fibrerna säljs löst i mängder med olika färger och är oftast mellan 0,5 och 4 mm långa. Olika längder funkar bäst till olika användningsområden.
Till skillnad från då man bara häller ut fibrerna på en limmad yta, så ligger flocking inte platt, utan står rakt upp ut från underlaget med hjälp av statisk elektricitet. När limmet på basyten torkat så står fibrerna kvar upprätt för evigt. flock0

Vad använder man det till då? En hel del folk använder det till inredningsdetaljer i bilar. Andra tillverkar just leksaker och gosedjur. Inom modellbyggarvärlden så använder man det för att göra snygga terränger (gräsmattor).
Som attributmakare har jag otaliga användningsområden för en sådan här maskin!

Det finns en hel del färdiga maskiner att köpa för den professionella industrin (främst då bilindustrin och liknande) fast priserna för de maskinerna startar runt 5000-6000 och går uppåt till tiotusentals kronor. Jag har istället byggt en enkel maskin för mindre än en hundralapp som funkar på exakt samma sätt som de professionella mindre modellerna.

Det här är vad som behövs:
flock1

- En elektrisk flugsmälla
- Ca en meter 12v kabel
- En mindre plastburk med
tätt slutande lock.
- Aluminiumnät
- Limpistol
- Lödkolv och lödtenn
- Mattkniv
- Avbitartång
- Superlim

En elektrisk flugsmälla kostar sällan mer än 30-40 kr i dagsläget och hittas på de flesta bensinmackar under sommarhalvåret, samt ställen som Biltema, Rusta, Ö&B, mm. Aluminiumnät används vanligtvis till att reparera karosskador på bilar och båtar och hittas därför också oftast på samma ställen. Du måste heller inte heller ha limpistol och/eller lödkolv. Apparaten blir hållbarare med dem, men vilket lim som helst som limmar plast bra funkar.

flock2

Vi börjar med att preparera locket på burken.
Klipp ut en lagom stor bit aluminiumnät för att täcka locket. Skär sedan bort mittenpartiet av locket med mattkniven och limma dit nätet i dess ställe med limpistolen. I slutändan ska du helt enkelt ha ett lock som går att ta av och på burken som vanligt, fast med nät istället. Som en jättestor saltströare ungefär. Lägg sedan locket åt sidan tills vidare.

flock3

Skruva isär flugsmällan. Jag har sett på olika flugsmällor i olika annonser att de nästan alla verkar ha samma handtag. Olika säljare/märken sätter sedan olika racket på skaftet. Det gör att innehållet i flugsmällan lär se så gott som likadant ut för dig som på mina bilder.
Själva ”racketen” på smällan sitter oftast limmad och behöver bändas bort med en kniv i skarven. Försök att behålla den så hel som möjligt och få isär den till de delar som syns på bilden

flock4

Ut ur handtaget kommer det två trådar. Den ena är positiv och den andra negativ. Se till att komma ihåg vilken som är vilken av dessa! Den positiva går i alla fall jag sett till det mittersta nätet i racketen. Racket-delen består av tre nät som ligger på varandra och det är alltså kabeln som går till mittennätet som är positiv. (i nio modeller av tio). Här har jag bytt ut de små klena kablarna mot 12v svart kabel som jag lödde fast direkt mot kretskortet. Du kan självklart bara tvinna på en förlängning och tejpa med eltejp istället, fast det blir inte lika hållbart.
Förläng den negativa delen med en extra meter kabel, och förläng den positiva kabeln med 1-2 dm. Här har jag även satt tillbaka ena halvan av racketen, som jag har kapat av till lämplig längd.

flock5

Gör ett litet hål i bottnen på plastburken, vars lock du har preparerat med nät. Limma sedan fast burken längst ut på racketdelen med smältlim. Trä den positiva kortare kabeln genom hålet och limma fast den med en klick smältlim så att det ser ut som på bilden. Gör du för kort kabel så blir det bökigt att ta av loket, och gör du för lång så slingrar den sig i burken och är i vägen i onödan. Prova dig fram…

flock6

Skala av den yttersta delen av kabeln och splitta upp koppartrådarna i två delar. Trä sedan koppartrådarna från insidan genom gallret i locket, så de sticker ut på andra sidan. Tvinna ihop dem på den sidan och löd fast om du har en lödkolv. Annars håller det rätt bra ändå. Jag brukar placera kabeln i ena hörnet, för då blir det enklast att ta av och på locket. I slutändan ska det se ut som på bilden

flock7

Sedan limmar du fast den andra halvan av racketdelen, och skruvar på locket på handtaget, och så är du i princip klar. Den nedersta änden av den långa kabeln kan du antingen linda runt en synål eller en spik, beroende på vad som passar bäst för det material du ska flocka. Allra bäst är att sätta fast en liten krokodilklämma längst ut på kabeln så kan du variera dig allt eftersom.

flock8

För att använda sig av flockingmaskinen sticker man ner den negativa delen (nålen eller spiken) i materialet som ska flockas. Materialet ska självklart redan nu vara täckt med något passande lim för underlaget. Det krävs lite experimenterande för att komma fram till rätt mängd med lim och vilka typer som fungerar, så du kanske ska testa på en del skräpbitar innan du ger dig på något dyrt. Du bör även ha målat underlaget i passande grundfärg i förväg, för det är väldigt svårt att måla efteråt (airbrush med tunt utspädda färger kan funka). Det enda du behöver göra sedan är att föra gallret nära den limmade ytan, och i närheten av spiken/nålen, och trycka på flugsmällans aktiveringsknapp samtidigt som du skakar försiktigt på anordningen. Den positiva laddningen i gallret hoppar då mot det negativt laddade underlaget och för med sig fibrer genom det tunna gallret. Då fibrerna landar i limmet står de rätt ut av den statiska elektriciteten, och när limmet stelnat får man en permanent yta.

flock9

Det är svårt att ta en bra bild som visar slutresultatet, särskilt eftersom jag bara hade kortare fibrer hemma. Men apparaten fungerar felfritt utan krångel. För större ytor så måste man såklart flytta spiken/nålen allt eftersom man bearbetar ytan.
Hela processen tog inte mer än en halvtimme, och den sammanlagda kostnaden är mindre än en hundralapp.


Lycka till med ditt bygge! :-)



© Rickard Bristle 2009. All rights reserved